cukinia_01_slider

Cukinia na talerzu w trzech wersjach

Nasza ostatnia wizyta u rodziców zaowocowała w dwie duże cukinie! Zamiast słoików (nie licząc miodu), przytargaliśmy do Warszawy dwa piękne okazy cukinii. Jak się okazało, dla dwóch osób, udało się wyczarować nawet kilka dań. Cukinia sama w sobie (moim zdaniem) jest mdła, właściwie bez smaku, ale w połączeniu z innymi składnikami i przyprawami, przeradza się w bardzo smaczne warzywo :) Do tego jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Można z niej przyrządzić placuszki, dania jednogarnkowe, zapiekankę, a nawet ciasto (choć to które zrobiłam, nie do końca przypadło mi do gustu, dlatego go tu nie wrzucam).

cukinia_06

Z pełną odpowiedzialnością polecam poniższe przepisy z cukinią w roli głównej!
Niewielkim kosztem i małymi pokładami pracy, warto urozmaicić dietę o sezonowe warzywa.

 

Opcja nr 1
Placuszki z cukinii

cukinia_09

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki płatków owsianych (zamiast mąki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa do smażenia

cukinia_08

Sposób wykonania:

Cukinie zetrzeć na grubych oczkach, posolić  i odstawić na ok. 15’, po tym czasie odsączyć sok. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę zetrzeć lub drobno posiekać w kosteczkę. Płatki owsiane zmielić w blenderze na proszek. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Smażyć na rozgrzanej oliwie, formując placuszki łyżką bezpośrednio na patelni. Usmażone placuszki układałam w pierwszej kolejności na serwetce tak żeby odsączyć tłuszcz.
Placuszki wyszły naprawdę bardzo smaczne, są sycące i idealne na śniadanie, obiad czy kolację.
Smacznego!


Opcja nr 2
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z warzywami

 

cukinia_04

Składniki:

  • 1 duża cukinia (z czego ja użyłam połowę)
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
  • przyprawy: kurkuma, kminek, papryka słodka, chilli, oregano
  • pomidorki koktajlowe
  • kolendra lub natka pietruszki do posypania
  • parmezan
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

cukinia_03
Sposób wykonania:

Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Oprószyć solą, nasmarować oliwą i piec w piekarniku w 180st. przez 15-20’.

Kaszę jaglaną uprażyć na sucho w garnku, następnie zalać 1 szklanką wody, posolić i gotować przez ok 15’. W razie potrzeby podlać wodą, ale tak żeby kasza zachowała sypkość po ugotowaniu. Ja zawsze dodaje jeszcze 1 łyżkę oliwy, tak żeby ziarenka kaszy się nie sklejały.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojony w listki czosnek i mieszankę przypraw. Po ok. 3′ dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić ok. 2′. Wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować kolejne 3′. W ostatniej fazie całość wymieszać z kaszą jaglaną. doprawić do smaku.

Farsz włożyć do „łódeczek”  z cukinii, a na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe. Zapiekać przez ok. 15’w 180st. Po tym czasie, całość  posypać startym parmezanem i piec aż do momentu rozpuszczenia się parmezanu. Przed podaniem posypać kolendrą lub natką z pietruszki.
Smacznego!

Nasze cukinie zniknęły w mgnieniu oka, ale wszystko przez to, że po treningu byliśmy bardzo głodni. Zaletą tego dania jest jego sytość i poczucie lekkości po jego zjedzeniu. Myślę, że to efekt braku mięsa, ale spokojnie można go dodać. Tak naprawdę do farszu możemy dodać, to co aktualnie mamy w lodówce :)

cukinia_05

 

Opcja nr 3
Cukinia z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

cukinia_07

Składniki:

  • 2 szklanki gotowanej ciecierzycy/1-2 puszki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, curry
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojony w listki czosnek. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz cukinię i poddusić do miękkości. Wszystko zalać przecierem pomidorowym. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Chwile gotować. Dodać ciecierzycę i zalać mlekiem kokosowym. Przyprawić curry. Gotować ok. 5’.

Podawać z natką pietruszki.
Dla osób lubiących mięso, spokojnie można dodać pierś z kurczaka lub ulubione mięso mielone.
Smacznego!

Dla Nas to opcja idealna na lunch w pracy, potrawę łatwo podgrzać, nie tracąc przy tym na walorach smakowych. W daniu pojawia się składnik godny uwagi, chodzi o ciecierzycę, która jest bardzo dobrym źródłem m.in.: białka, błonnika, kwasu foliowego czy potasu.